Inspiracija za svet ubrzanih promena

Iako granica između „muških” i „ženskih” zanimanja nestaje i iz godine u godinu u Srbiji raste broj devojaka koje upisuju studije u oblasti STEM-a (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike), nesrazmer i dalje postoji. Primera radi, na beogradskom univerzitetu devojke su jednako uspešne kao i njihove kolege, ali u najboljem slučaju one čine tek oko trećine ukupnih studenata.

Zašto se više mladih žena ne odlučuju za inženjerski poziv? Razlozi su brojni, počev od tradicionalnih rodnih stereotipa preko izostanka objašnjenja o ulozi i doprinosu inženjera razvoju društva do nedostatka uzora u praksi.

Kroz ideju o „Inženjerki godine“ želimo da inspirišemo i motivišemo mlade žene u Srbiji, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i kasniju karijeru u inženjerskoj struci, da jače povežemo privredu i obrazovni sistem, i dodatno ukažemo na važnost inženjerstva u današnjem svetu.

Cilj: Svake godine predstavljamo 10 zanimljivih inženjerki

U okviru ovog izbora svake godine javnosti ćemo predstaviti 10 kandidatkinja. Reč je o inženjerkama koje svojom ličnošću i radom mogu da podstaknu, inspirišu i ohrabre mlade, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i karijeru u inženjerstvu.

Prilikom odabira 10 kandidatkinja biće nam najvažnija ličnost inženjerki, njihova životna priča i njihov doprinos razvoju tehnologije, društva i privrede. Ključno je da prepoznamo da one „rade nešto što značajno utiče na društvo i svet."

Priznanje za uzornost i inspirativnost

Svake godine jedna od 10 nominovanih inženjerki proglašava se „Inženjerkom godine“. Naglasak neće biti na karijernim postignućima kandidatkinja, već na njihovim zaslugama ili potencijalu da kao inženjerke budu primer i inspiracija mlađim generacijama devojaka.