Srbija traži „Inženjerku godine“

07 Apr 2023

Sa ciljem da inspiriše i motiviše mlade žene u Srbiji, posebno učenice srednjih škola, da se odluče za studije i kasniju karijeru u inženjerskoj struci, Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“ raspisali su izbor za inženjerku 2023. godine u Srbiji. Prijava je otvorena od danas do 21. aprila, a kandidatkinje se mogu same prijaviti ili, uz njihovu suglasnost, to može učiniti poslovna organizacija u kojoj su zaposlene.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović pozdravila je ovu inicijativu i pozvala učenice ne samo srednjih, već i osnovnih škola, da kada budu razmišljali o budućem zanimanju razmotre inženjerstvo. „Danas se čovečanstvo suočava sa brojnim izazovima, od klimatskih promena, preko problema u energetici do medicine i poljoprivrede, a od STEM-a se očekuju rešenja. Inženjerstvo je neophodno za budući razvoj čovečanstva i to treba da bude najvažniji motiv za izbor ove profesije“, istakla je ministarka Begović i dodala da je broj studentkinja u Srbiji iznad evropskog proseka, ali da je potreban veći udeo žena u inženjerskim strukama.

„Ova inicijativa je odgovor na potrebe tržišta. Koliko je inženjerstvo važno najbolje govori podatak da kada razgovaramo sa novim investitorima njihovo prvo pitanja bude koliko studenata imamo u području STEM-a. Inženjerstvo u Srbiji doživelo je procvat u poslednjih 10-ak godina, ali je i dalje nedovoljno žena u ovoj oblasti. Naš cilj je da ih bude više i da budu podjednako plaćene kao njihove kolege. Budućnost sveta, ekonomskog i tehnološkog razvoja leži u rukama inženjerstva“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, prilikom predstavljanja ove inicijative.

Prema rečima Medeje Lončar, generalne direktorke Siemensa za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, zastupljenost žena u inženjerstvu je važna iz tri razloga: inovacija, povećanja konkurentnosti i stvaranja uzora. „Broj žena na tehnološkim pozicijama u svetu je 26,7 odsto, a u Evropi samo 22 odsto. Sa tako malo žena koje rade u ovim oblastima, inženjerske i tehnološke kompanije gube na ogromnom broju talenata i manje su globalno konkurentne. Rešavanje ove rodne nejednakosti je mnogo više od činjenja prave stvari, to je ekonomska potreba. Da bismo promenili situaciju, potrebni su nam ženski uzori u struci, a pomenuta inicijativa doprinosi upravo popularizaciji ove profesije među devojkama“, istakla je Lončar.

Ko može biti „Inženjerka godine“? U fokusu ovog izbora nisu inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja. Nakon analiziranja pristiglih prijava, biće odabrano 10 kandidatkinja koje će javnosti biti predstavljene u maju. O tome ko će ove godine poneti nagradu „Inženjerka godine“ odlučivaće žiri sastavljen iz četiri grupe članova (kandidatkinje među sobom, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera), a nagrada će biti uručena na svečanosti u junu ove godine.

„Pozivamo poslovnu i širu javnost da prijavi koleginice i prijateljice inženjerke za koje misle da bi svojim radom, ličnošću i životnom pričom mogle da budu uzor mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja. Pozivamo inženjerke da se i same prijave na naš poziv, jer to je način da postanu inspiracija generacijama svojih naslednica u branši“, istakao je Rade Krajnović, predsednik udruženja „Inženjerka godine“.

Prijava za „Inženjerku godine“ vrši se onlajn putem obrasca za registraciju www.inzenjerka-godine.rs/sr/prijava/, a više informacija o konkursu i inicijativi dostupno je na pomenutom veb-sajtu.