Proglašeno 10 finalistkinja izbora za „Inženjerku godine“ u Srbiji

01 Jun 2023

U okviru inicijative koju su pokrenuli Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“, izabrano je 10 finalistkinja izbora za „Inženjerku godine“, a jedna od njih u junu će biti proglašena inženjerkom za 2023. u Srbiji. Reč je o prvom izboru u okviru šire inicijative da se javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Finalistkinje prvog izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u Srbiji su:

  • Maja Adamović, direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema, Elektromreža Srbije AD Sandra Veljković, asistentkinja na Elektronskom fakultetu u Nišu Danka Živković, osnivač i dizajnerka, PR Two N Kids Furniture & Decor Dubravka Jovančić, šefica službe automatike, JKP „Beogradske elektrane“ Tijana Jović, inženjerka tehničke podrške, INDAS Automation d.o.o. Novi Sad Katarina Miladinović Zdravković, starija inženjerka projektovanja, ICCE d.o.o. Ana Petrović, generalna direktorka, Global Substation Solutions d.o.o. Beograd Katarina Tadić, saobraćajna inženjerka-specijalista, Yunex Traffic d.o.o Beograd Andrijana Tomić, menadžerka za održivi razvoj, ZF d.o.o. Pančevo Anđelka Čarović, vodeća konstruktorka tehnolog, Metalac Bojler d.o.o. Gornji Milanovac

Ključni kriterijum u odabiru ovih 10 finalistkinja bila je raznolikost i namera da se javnosti u Srbiji predstavi što širi spektar različitih inženjerskih i obrazovnih profila, karijernih razvoja (proizvodnja, istraživanje i obrazovanje) i dodatnih faktora kao što su: radno iskustvo, veličina organizacije, regionalna zastupljenost itd.

U fokusu ovog izbora nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja. O tome ko će među 10 finalistkinja poneti nagradu „Inženjerka godine“ odlučivaće žiri sastavljen iz četiri grupe članova (kandidatkinje među sobom, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera). Svečano proglašenje „Inženjerke godine“ biće održano na događaju 20. juna u Privrednoj komori Srbije.